Begijnhof – Hasselt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begijnhof Universiteit complex, Hasselt

Opdrachtgever:          Provincie bestuur Limburg, Stad Hasselt & Universiteit Hasselt
Locatie:                       Begijnhof, Hasselt
Status:                         Competitie tweede prijs / Open oproep Vlaams bouwmeester
Team:                          Ard de Vries Architecten & Studio Donna van Milligen Bielke / i.s.m. Studio Roma, Bureau bouwtechniek

 

Het klassieke begijnhof fungeert typologisch als Hortus Conclusus, de omsloten tuin. De muur is hierbij zowel een verbindend als scheidend archetypisch middel. Uitgangspunt van dit project is om het begijnhof geschikt te maken en open te stellen als publieke groene ruimte. Het is een opgave met zekere tegenstrijdigheid, de aansluiting op het omliggende stedelijke weefsel versterken, zonder het sterke oorspronkelijke introverte karakter van de begijnhof typologie te verliezen. De publieke stadsketting bestaat uit kleine pleinen, stadsstraten, de Singel en klassieke openbare gebouwen.

Na betreding van het terrein door het poortgebouw ontvouwt zich een centrale monumentale as, die loodrecht op de kerk ruïne uitkomt. Aan beide zijden van de as, bevinden zich aantrekkelijke volle groene velden. Eén van deze velden is een ode is aan de historische bleekvelden, de ander een verwijzing aan de oorspronkelijke moestuinen. Rondom de oude kerkruïne is het terrein hoewel nog overwegend groen, ook wat steenachtiger en wordt twee soorten pleinen gevormd. Tussen deze twee pleinen in bevindt zich de leegte waar zich vroeger de Begijnhofkerk bevond. Langs dit plein het loopt een lang en zwierend waterobject. Een speelobject voor jong is tegelijkertijd een aantrekkelijk visueel kunstobject voor oud, een stromend en kletterende herinnering aan de historische positie die de nieuwe Deemer hier heeft gehad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwbouw is geïnspireerd op de historische gewoonte bebouwing tegen de kerk aan te bouwen. Nu de kerk zelf verdwenen is, wordt de nieuwbouw het middel waardoor de ruimtelijke beleving van de gesneuvelde kerk weer zichtbaar wordt. Zonder te vervallen in nostalgie en de oude kerk weer op te bouwen, wordt de ruimtelijke beleving van de kerk weer tot leven gewekt. Door tegen de, nu ontbrekende, kerk aan te bouwen wordt de oorspronkelijke ruimtelijke ervaring van de kerk opnieuw voelbaar, juist door zijn afwezigheid. De inverse kerk vormt een prachtig sacraal plein. Dat behalve dat het ruimte zal kunnen bieden aan bijzondere plechtigheden en festiviteiten, ook eer zal doen aan de rijke geschiedenis van de plek.



Reacties zijn gesloten.