Eco-quartier fluvial- Paris

Eco-quartier FluvialMantes la Jolie et Rosny sur Seine, France 

Op nog geen 6500 meter van de locatie schilderde Monet in 1880 de rivieroevers van de Seine.

De schoonheid van het veranderende landschap, de veranderende jaargetijden en het veranderende licht zijn nog steeds tastbaar als je langs de oevers van de Seine rijdt, hoewel er door de industriële revolutie een hoop gewijzigd is in het landschap. Tussen de oevers en de mergelrotsen bevonden zich eerst de jachtgebieden van de Parijse aristocratie, echter langs deze oevers heeft zich nu ook de zware industrie genesteld op de route van Le Havre naar Parijs.

In de jaren 60 en 70 verdubbelde het aantal inwoners van Mantes la Jolie door de aanleg van de Banlieue le Val-Fourre ten westen van de stad. De  locatie ligt op de grens van het verstilde Franse landschap met het klassieke dorp Rosny sur seine aan de oostzijde en Le Val Fourre aan de westzijde, een plek geïnspireerd door het op het modernisme gestoelde ideaal van Le Corbusier, met zijn immigratie en criminaliteitsproblematiek.

grids Mantes la Jolie - Rosny sur Seine

Het doel van het project is om het prachtige landschap en de totaal verschillende schalen van het dorp en de stad op enkele plaatsen met elkaar te verbinden en op andere plaatsen juist te scheiden. We hebben de enorme huisvestingsbehoefte van 5000 woningen in dit eco-quartier verdeeld in een viertal Quartiers.

Namelijk;

1. Les Jardins de Seine; Een ecowijk met tuinen gegroepeerd rondom een weidse openbare ruimte met uitzicht op de Seine die het natuurlijke reliëf volgt. Een plek die zeer geschikt is  voor picknicks.

2. Le Port; Langs de werf kunnen de boten aanmeren en kunnen stedelijke activiteiten zich ontplooien. Er is hier een grotere dichtheid en de plek wordt verbonden aan een aantal kleinschalige pleinen die uitzicht geven op de natuur.

3. Le Bois des Berges; Deze wijk sluit aan op de sociaal complexe Banlieu en wordt verbonden met een brede straat. Veel openbare ruimtes zijn hier georiënteerd op sport.

4. Le Prairie; dit gebied heeft de bijzondere morfologie van de prairie, met vergezichten en een brede wildernis. De wijkjes worden gevormd door kleine clusters in het landschap, waardoor een directe relatie ontstaat met de flora en fauna.

 

Het infrastructurele strikje verknoopt de wijken en loopt door de verschillende landschappen op de locatie. Het rivierlandschap, het natuurgebied Des haute Garennes, de gecultiveerde vallei en de bosrand vormen de rijkdom van dit gebied en dienen intact te blijven door strategisch om te gaan met de natuur, agricultuur en het vrijetijdslandschap.

  • for        :  Jo Coenen Architecture & Urbanism
  • city       :  Mantes la Jolie and Rosny sur Seine, France
  • client   : Epamsa
  • area     :
  • surface:
  • collobarate : Agence Ter , Franck Boutté consultants, Infra service,
  • team     : Jo Coenen, Willem Lucassen, Ard de Vries (project-architect)
  • status   : 2010 –


Reacties zijn gesloten.