Kunstwerf – Groningen

00-Kunstwerf_Groningen_Donna-van-Milligen-Bielke-&-Ard-de-Vries-5

 

Kunstwerf Groningen – Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding

In samenwerking met Studio Donna van Milligen Bielke.

 

Het klassieke theater bezit naast de grote zaal ruimtes zoals de foyer, de techniek ruimtes, het theater café en oefenruimtes omringen de zaal. De bedienende ruimtes. In dit plan staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. De besloten binnentuin, de Hortus Conclusus, vormt het verbindend hoofdpodium dat omringd wordt door het gebouw, bestaande uit oefenruimtes en werkplaatsen. De arcades nemen de rol van de theatergangen op zich. De ontvangstruimtes flankeren de poorten naar de omsloten tuin. Het regulateurshuis en villa B fungeren als het theatercafé. De kunstwerf als theater, als een verzameling interieurs.

03-Detail-Poortje

Door los te komen van de voorgeschreven stedenbouwkundige U-vormige Envelop, komt lucht licht en ruimte in het plan, en wordt Villa B centraal op het terrein gepositioneerd. Daarnaast, ontlast het de gedrongen relatie met de bewoners van de bestaande. Maar bovenal zorgt het voor genoeg ruimte om het achter terrein als volwaardig omsloten tuin te laten functioneren.

00-Kunstwerf_Groningen_Donna-van-Milligen-Bielke-&-Ard-de-Vries-3

De stadsketting (de Route van de Ziel), kleine pleinen, de stadsstraat, de laan, de singel en de typisch Groningse hofjes, worden als aaneenschakeling van verschillende stedelijke ruimtes door het gebouw heen getrokken. En maken hierdoor deel uit van zowel “het gebouw” als het omliggende stedelijk weefsel.

03-Detail-vanaf-theater

De nieuwbouw zoekt aansluiting bij de context door te reageren op de specifieke verschillende volume composities, hoogtes, detaillering en intieme hoekjes. Een alzijdig gebouw dat verschilt aan iedere zijde.

Door het dialoog met ruimte en context aan te gaan smelt het plan samen met het Groningse stedelijke weefsel.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − twee =