Landgoed – Drenthe

maquette 3_Ard de Vries Architecten

Landgoed in het Drentse landschap

De eikengaard als voorbeeld van de lange termijn visie

In de 18e en 19e eeuw deden de boeren het al: denken aan de wereld van hun
kinderen en kleinkinderen. Naast de boerderij werden, vaak keurig in rijen, eiken geplant. Als de boerderij werd uitgebreid of moest worden opgeknapt werden een paar eiken uit de eikengaard geveld. De bomen leverden de gebinten, het geraamte, voor de nieuwe aanbouw. Zo ontstond een ontwerp voor een eenvoudig landhuis met een sterke verbintenis met de eikengaard als onderdeel van de nieuwe Drentse cultuurgronden.
We hebben een carré bedacht van eiken waarbinnen het woonhuis en de werkplaats een eigen positie innemen met een totaal verschillend perspectief op het landschap.

Drenthe_960_360_Ard-de-Vries-Architecten

Landschap, het Reestdal

Reservaat Meeuwenveen/Takkenhoogte ligt oostelijk van de Nieuwe Dijk in de gemeente De Wolden. Veel wandelaars en natuurliefhebbers hebben dit gebied inmiddels in hun hart gesloten.
Vanaf een uitkijkheuvel heb je een prachtig uitzicht. De populariteit van dit reservaat is nog vrij jong. Pas in 1997 is door natuurontwikkeling een verbinding ontstaan tussen het Meeuwenveen en het bos Takkenhoogte.

maquette_3_drenthe_Ard de Vries

Historie

Op een topografische kaart uit 1852 is te zien, dat Meeuwenveen en Takkenhoogte deel uitmaken van het Nolder-en Bazuinerveld. Dit is dan nog een groot uitgestrekt heide-en veengebied. Grote stukken van dit veld bestonden uit hoogveen. Op de kaart staan dan nog geen veenputten aangegeven. Dat betekent,dat halverwege de 19de eeuw dit deel van Drenthe nog niet vergraven was. Vanaf 1900 worden beetje bij beetje stukken heide en veen in cultuur gebracht, steeds meer veenputten gegraven, bosjes ingeplant, kleine waterloopjes aangelegd,enz. Kortom, het boeren cultuurlandschap ontstaat.

maquette 1_Ard de Vries Architecten

Kansen voor de natuur.
In 1992 kwam het landbouwbedrijf van de gebroeders Baas te koop. De boerderij, met de naam De Hofstee verloor haar agrarische functie. Samen met het waterschap Riegmeer werkte Het Drents Landschap een prachtig plan uit. Allereerst zou de rechte Reestvervangende Leiding een totale metamorfose ondergaan. De sloot moest gaan kronkelen, er moesten eilandjes komen, de oevers moesten natuurvriendelijk worden ingericht. De voedselrijke bouwvoor moest over het hele gebied worden afgevoerd, zodat de heide weer terug zou komen. Bovendien zouden een paar vennetjes die ooit bij de aanleg van de Reest vervangende leiding waren verdwenen weer in ere worden hersteld.
Het eindresultaat van de natuurontwikkeling is een golvend schraal gebied met prachtige vennen, grenzend aan een moerasachtig gebied langs de Reestvervangende Leiding. En er is een groot aaneensluitend natuurgebied ontstaan van ongeveer 400 ha. Als je bovenop de uitkijkbult gaat staan zie je hoe groot het reservaat is.
Aan de rand van dit reservaat zal het landgoed met woonhuis vorm krijgen in 2017.

maquette-4

 

 

 

 

  • city                   :   Drenthe, Netherlands
  • collaboration :   JCAU
  • team                :   Ard de Vries, Thomas Offermans, Tsveta Ruseva, Xenofon Moraitis


Reacties zijn gesloten.