Tentoonstelling Maatwerk

 

Tentoonstelling MAATWERK/MASSARBEIT

Tentoonstelling MAATWERK/MASSARBEIT

locatie  :  Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt

curator :  Jantje Engels & Marius Grootveld

 


8 oktober 2016 t/m 12 februari 2017
Deutsches Architektur Museum, Frankfurt

 

Aan de hand van een selectie maquettes belicht de tentoonstelling ‘Maatwerk/Massarbeit. Architektur aus Flandern und den Niederlanden’ in het Deutsches Architekturmuseum Frankfurt het maatwerk, precisie en vakmanschap als onderstroom in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar.

 

Ondanks de gemeenschappelijke taal, en de relatieve culturele vertrouwdheid, opereren architecten in Nederland en Vlaanderen in een opmerkelijk verschillend architectuurklimaat, ruimtelijke en culturele context. De gezamenlijke bloemlezing wil een nieuwe dialoog tot stand brengen tussen twee architectuurculturen aan de hand van een selectie maquettes. De tentoonstelling is gecureerd door Sofie De Caigny van het VAi in Antwerpen en Veldwerk Architecten.

Symposium
Op 7 oktober vindt er een symposium plaats dat de architectonische context van Vlaanderen en Nederland verkent. Zowel jonge en gevestigde architecten uit Vlaanderen en Nederland zullen hun praktijk presenteren en de architectonische cultuur waarin ze werken bespreken. Het symposium is een initiatief van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi ).

Dialogen
Gedurende de tentoonstelling verkennen vier dialogen tussen jonge en gevestigde architecten de recente architectonische cultuur in de Lage Landen aan de hand van onderscheidende kenmerken. Deze dialogen zijn geïnitieerd door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. De eerste en laatste sessie vinden plaats bij het DAM, de tweede bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en de derde bij het Vlaams Architectuur Instituut in Antwerpen.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het culturele programma rond de Buchmesse in Frankfurt, waar Nederland en Vlaanderen dit jaar gastland zijn. De tentoonstelling is een productie van het Vlaams Architectuurinstituut. Namens het Vlaams Architectuurinstituut nodigde Jantje Engels en Marius Grootveld 33 kantoren uit in Vlaanderen en Nederland.

 

Participants:

Ae, Almannai Fischer, Amunt, Anne Dessing, Ard de Vries, Bartscher Architekten, BeL Architekten, BureauVanEig, Dhooge & Meganck, Eagles of Architecture, enofstudio, Fthenakis Ropee, Olivier Goethals, Happel Cornelisse Verhoeven, Tim Klauser, KofinkSchels, Barend Koolhaas, Korth Tielens, la-di-da, Leuschner von Gaudecker, Lilith Ronner van Hooijdonk, Marcel Lok Architect, Donna van Milligen Bielke, Monadnock, Murmuur, Studio Nauta, Nuyken von Oefele, Olivier Goethals, ONO Architectuur, Open Architecture Office, Tim Peeters, Perneel Osten, Raamwerk, Sander Rutgers & Marieke Rombout, Thys zVermeulen, Trans, Unknown Architects, Veldwerk Architecten, Werkstatt, Wolfgang Rossbauer.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 × = achttien