Montessori Lyceum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Montessori Lyceum Amsterdam

Client: Mevrouw Meijer / Montessori scholen gemeenschap Amsterdam

Locatie:  Pieter de Hooghstraat Amsterdam
Status:    studie, Voorlopig ontwerp
Team:     Ard de Vries Architecten & Studio Donna van Milligen Bielke

Het Montessori Lyceum is deels gevestigd in prachtige monumentale gebouwen, waarvan veel grandeur ondertussen verdwenen is. De open binnentuin, statige entree zijn vertroebeld door een veelvoud aan incidentele ver- en aanbouwen als gevolg van ruimtegebrek. De binnenplaats is is door het groeiend leerlingen aantal volledig bezaaid met fietsenrekken.
Om van het binnenplein weer zo’n samenhangende, open plek worden te maken tillen we het maaiveld van het plein op en maken daaronder een grote fietskelder voor 1500 fietsen. Het bovenliggende landschap kan mooi aansluiten op de op verschillende hoogtes liggende entrees van de bestaande gebouwen. Onder het maaiveld komt een prettig ondergronds plein met veel licht van boven dat tevens functioneert als Panopticum, dat zorgt voor overzicht en veilig.
Gebouw A heeft prachtige modernistische structuur, maar is momenteel te klein voor het beoogde programma. Door een nieuwe gevel, als een ballon tussen de constructie te laten uitdijen, worden de extra gewenste vierkante meters gerealiseerd. Waardoor niet alleen de klaslokalen, maar ook de gangen van extra werkplekken kan worden voorzien.
Voor gebouw C is een nieuwbouw ontworpen, dat efficiënter met de kostbare vierkante meters van het kavel omgaat, en tegelijkertijd door zijn vorm bijdraagt aan de samenhang van het nieuwe binnenplein.

 

 

 Reacties zijn gesloten.