Ard de Vries

Het bureau Ard de Vries Architecten is begonnen met de behoefte om opgaves aan te gaan, waar architectuur, los van de autonome positie, haar bouwkundige realiteit en programmatische aspecten, verbonden wordt met het dagelijks gebruik. De Architectuur van het dagelijkse.


Ard de Vries (1978) is in 2004 afgestudeerd met een eervolle ver­melding aan de TU Delft. Zijn afstuderen werd geselecteerd voor de Archiprix. Na zijn afstuderen werkte hij bij het Atelier van de Rijksbouwmeester. Daarna heeft hij 8 jaar gewerkt op het bureau van Jo Coenen te Amsterdam, voordat hij zijn eigen bureau begon.
 
Hij won voor zijn project Landgoed Valkenberg de Abe Bonne­maprijs 2016 voor jonge architecten.
 
De jury schrijft in haar rapport;
“ Het ontwerpplezier spat eraf. Met deze eigentijdse boerderij voegt Ard de Vries een nieuw type toe aan het repertoire van landhuizen en landgoederen. Het ontwerp getuigd van groot vakmanschap, de uitvoering levert een gebouw op dat een uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, dat toekomstige generaties inspireert en dat tot voorbeeld strekt.”
“De architect schept een nieuw beeld met een schoonheid die ontroert”
“Gaandeweg het bouwproces lijkt Ard de Vries de kwaliteit van het beschikbare materiaal en de inbreng van zijn opdrachtgever te hebben ontdekt. Het resultaat roept emoties en enorme bewondering op.”
 
Sinds 2017 hebben Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries hun krachten gebundeld. Samen wonnen ze de opdracht voor een cultureel gebouw van- en voor makers, aan het cultuurplein in Leidscherijn. Ook wonnen ze in samenwerking met Piet Oudolf de aanbesteding voor de kunstwerf in Groningen. Een permanente huisvesting voor vijf podiuminstellingen in het Ebbingekwartier.
 
In samenwerking met ; Will Stokkermans, Tsveta Ruseva, Xenofon Moraitis, Hesh Fekry, Julia Gersten, Karel van Zanten, Anne Wies.